top of page

Att barn läser böcker är viktigt

Veckan före jul fick alla yngre barn i Uppsalas skolor varsin bok i en för tidig julklapp.


– Elva tusen böcker delades ut till barn mellan sex och nio år i Uppsalas skolor veckan före jul. Det känns fantastiskt kul!


Det har blivit januari och Hela Staden pratar med pensionerade komministern Eva Sundelin Isaksson. Sedan några år bor hon granne med en kvinna vid namn Karin Bergengren som, tillsammans med sin syster Anna-Lena Wästberg, tidigare drev bokförlaget Eldmor. Namnet kom från systrarnas pappa, vars efternamn var Eld. Familjen Eld kommer från Lidköping, var aktiv i kulturlivet i den stan och stod bland annat bakom ett kulturpris där. 

– En mycket kulturintresserad familj, säger Eva. Karin arbetade, vid sidan av förlaget, även på en bokhandel i Uppsala i många år. 


Sedan Karin gick i pension och slutade trycka böcker har hon haft ett lager av barnböcker hemma i sin bostad i Uppsala. De flesta böcker är översatta från andra språk, vackert illustrerade och vänder sig till barn i småskoleåldern. När Eva fick höra tals om dem kom hon på idén att försöka dela ut böckerna till barn i Uppsalas skolor.

– Istället för att de skulle ligga oanvända hemma hos Karin, säger Eva. Mycket roligare ju!


Sagt och gjort. Eva tog kontakt med kommunen, som tände på idén och några veckor senare kunde man genomföra projektet och dela ut böckerna. Det fanns så många böcker att samtliga elever i förskoleklasserna och årskurserna ett, två och tre kunde få varsin bok. Eva berättar att barnen blev väldigt glada.

– Böckerna är fantastiskt fina och barnen blev jättenöjda.


De flesta böcker är utgivna i början av 1990-talet och kan beskrivas som sagor översatta från olika språk. Även om det innebar en del arbete med att packa böckerna i lådor, frakta dem till skolorna och i vissa fall var med vid utdelandet tycker Eva att projektet var värt varje ansträngning.

– Det känns toppen att kunna genomföra en sådan här sak. Både Karin, som är 84 år och Anna-Lena, som är 96, är också väldigt glada. Att barn läser böcker är viktigt. 


bottom of page