top of page

Anordnar konferenser i det vilda – Utefikat vill få ut fler i naturen


Elin Boyer häller upp en kopp med kokkaffe.


För två år sedan lämnade Camilla Forsgren sitt jobb som ekonom för att starta en foodtruck med utemat. Tillsammans med Elin Boyer driver hon idag Utefikat – som vill inspirera fler att ta sig ut i den “nära” naturen. 


- Det som är precis vid bakgården, förklarar Camilla.


När Camilla först flyttade till Uppsala kom de vardagliga naturupplevelserna inte lika naturligt som tidigare. I Norrbotten och Jämtland var det självklart att umgås utomhus.


- Här vill man hänga genom en fika på stan, säger Camilla.


Snart upptäckte hon att det hon längtade efter också fanns i Uppsala.


- Det är bara att göra upp en eld och göra kokkaffe så har man vildmarksäventyret nära hem. 


När Camilla startade sin foodtruck och började ha events lärde hon känna Elin.


- Hon sa jämt att hon hade haft samma dröm och företagsidé med skogsyoga och kokkaffe. Hon och jag bondade verkligen, säger Camilla.


Nu har de två drivit Utefikat tillsammans i snart ett år.


- Alla säger att vi ser ut som systrar, vi har väldigt synkade personligheter, säger Camilla.


Elin kommer från den akademiska världen och har doktorerat som jurist. Hon kom med idéen att anordna konferenser i naturen – ett alternativ till gråa grupprum och plastväxter.


- Vi ville se om man kan få ut sådana som brukar ha kavaj och är på jobbet hela tiden, säger Camilla.


På Utefikats events planeras aktiviteter som mingelquiz, skogsbingo, mindfulness och skogsyoga. En stor del av uteupplevelsen är maten. Och foodtrucken är alltid med.


- Den är som vår lilla hästvagn. Det är där vi har vårat kök för att laga all eldmat. Vi preppar all mat där, och sedan står vi ute vid elden. 


Kolbulle, souvas, kolbulle, uppstekt palt och värmande gryta. Ofta sitter gruppen precis framför elden medan maten lagas, vilket gör att man kommer nära varandra.


- Just att man kommer bort från roller och titlar och bara får vara med varandra vid elden, säger Camilla.

Att titta in i en eld är det snabbaste sättet att vara i nuet, tror Camilla.


- För då är man helt uppe i att elden dansar, ändrar färg och form. Det är så viktigt istället för att gå omkring med ångest över vad man ska göra i framtiden eller vad man gjorde dagen före, säger Camilla.


Varför tror du att vi behöver umgås utomhus tillsammans?


- Jag tror att alla mådde jättebra av det under corona, jag själv inkluderat. Sedan var det som att alla gick tillbaka in när man kunde träffas inne igen. 


Hon fortsätter.


- Men liksom “hallå, vi tyckte ju om att vara ute”. Jag tror att det är viktigt att fortsätta vara utomhus och få frisk luft, det är det mest naturliga som finns, säger Camilla.


I vår planerar Utefikat att anordna communitykvällar – en chans för uppsalabor att komma ut i naturen, äta eldmat och lära känna nya människor.


- Du får komma med en vän såklart, men vi vill lägga upp det så att man måste lära känna de andra som kommer också. 


Camilla tror att många känner en längtan att lära känna nya människor, och att det kan bli lättare under lite mer uppstyrda former.

 

- Jag tror att folk känner att det är lite obekvämt att bara komma till plats och behöva mingla. När man har lite ramar och tydlighet blir det inkluderande för alla även om man är lite blyg eller nervös inför att träffa nya människor, säger Camilla.

bottom of page