top of page
1.png

Blog Post

  • Writer's pictureVille Löfving

”Alla ska med” Uppsalaborna lär sig mer om digitalisering


Hur åker man buss om man inte vet hur man laddar ner en app? Hur ska man skydda sig själv mot internetbedrägerier om största delarna av internet ter sig som främmande mark? Och hur ska man egentligen förstå riskerna och förtjänsterna med artificiell intelligens om man inte har koll på hur artificiell intelligens fungerar?


Ja, att digitaliseringen av samhället går i en rasande fart råder det ingen tvekan om. Runt 2007 lanserades den första smartphonen och idag, 16 år senare, är det nästintill omöjligt att ta sig fram i samhället utan en sådan, för att bara nämna ett exempel.


Initiativet Digital idag skapades för att få med alla människor i samhället i utvecklingen. Vi var på plats i stadsbiblioteket när föreningen anordnade en temadag om framtidens digitala samhälle.

- Målet är att inspirera och att se till att alla kan ta del av den digitala utvecklingen. Alla ska med. Om man tycker att det är lite konstigt eller läskigt eller inte riktigt vet vad det är så kan man få komma och prova, säger projektledaren Karin Hedvall.


Under dagen kunde man prova på alltifrån 3D-skrivare och att chatta med Chat-GPT till att lyssna på föreläsningar om internetsäkerhet, artificiell intelligens och lära sig att ladda ner en app.

- Det handlar om att uppleva och prova både möjligheter och utmaningar. Det handlar inte bara om att prova det roliga, säger Karin Hedvall.


Karin Hedvall jobbar till vardags på biblioteket. En av de största utmaningarna med digitaliseringen menar hon är hastigheten.

- Det går väldigt fort. Många har inte möjlighet att prova alla nya saker och vet inte var man kan prova på eller få information. Vi måste reflektera över hur biblioteken kan jobba som kunskapsförmedlare med det här. Det är mycket som händer och byts ut och om man till exempel har kognititva funktionsnedsättningar kan det vara lite svårt att hänga med. Då kanske man kan komma till biblioteket och bolla lite långsammare, säger hon.


Trots att många av programpunkterna kanske framförallt riktade sig mot människor med mindre internetvana, fanns det möjlighet för alla att lära sig något nytt. Vi passade bland annat på att titta förbi Uppsala universitets artificiell intelligens-kub som stod uppställd mitt i biblioteket. Där kunde man stiga in för att ta del av en interaktiv upplevelse där man skapade sig sin egen AI.

– Många är rädda för den digitala utvecklingen. Det finns mycket hopplöshet och en känsla av att det inte finns något vi kan göra, att robotar kommer ta över oavsett. Det känns som en tråkig vision att ha om sin egen framtid. Men det är också ganska vanligt att man inte vet vad AI är för något egentligen. Man tror att AI kan saker som den inte kan idag, säger Lina Eklund.


Hon fortsätter.

– Det finns en idé om att vi inte kan påverka teknologiska utvecklingen kring AI och många känner sig maktlösa. Här ska man få prova och utforska vad AI skulle kunna vara och utforska olika samhällsvetenskapliga debatter.

I kuben får man därför först skapa sig en egen AI och genom olika val utforska vad den skulle kunna vara. I slutet måste man sedan bestämma sig för om man ska radera AI:n eller om den ska få vara kvar.

– Det ger människor en form av agens. All ny teknologi kan användas i olika syften, AI har jättemycket potential men vi måste vara försiktiga, så som vi måste vara försiktiga med all teknologi med stor potential, avslutar Lina Eklund.

11 views0 comments
bottom of page