top of page
1.png

Blog Post

  • Writer's pictureVille Löfving

Gottsundasönerna i Crazy toads ger ut ny musik

Updated: Mar 16


Bernth Nyström och Rickie Silwerhorn har hängt ihop nästan hela livetRickie Silwerhorn och Bernth Nyström har hängt ihop så gott som hela livet. Redan under uppväxten i Gottsunda präglades deras vänskap av musik.

- Vi stod och mimade framför spegeln till Beatles när vi var barn, låtsades att vi var rockstjärnor, berättar Rickie.


På 80-talet spelade deras pappor dansbandsmusik tillsammans. Själva hittade de kärleken till death rock och startade ett band som hette “Tredje världskriget”.

- Det tyckte vi var väldigt spännande och häftigt, så det försökte vi oss på där, säger Rickie.


Bandet splittrades några år senare och medlemmarna gick åt varsitt håll. Med barn, familjeliv och allt vad det innebär tog musikintresset mindre plats. Ibland gick det lång tid mellan att de två vännerna hördes. Men tanken på att skapa och spela musik har alltid funnits kvar.


- Jag och Berndt har väl alltid snackat om det här med att spela, det har funnits där men det har liksom aldrig blivit av, säger Rickie.


En dag hörde Berndt av sig och sa att han hade fixat en studio. Han skickade över förslag på några låtar som han föreslog att Rickie kunde skriva text till.


- Visst, vi provar, tänkte jag. Det gick väldigt smidigt och var jätteroligt. Jag fick verkligen känsla för det här med att börja skriva texter.


Nu har det gått ungefär ett år sedan de släppte sina första låtar under bandnamnet “Crazy toads”. Berndt står fortfarande för musikskapandet, medan Rickie skriver text och sjunger. De är inte rädda för att blanda musikstilar eller att sjunga på både svenska och engelska.


- Det är jättekul för vi har folk från hela världen som lyssnar på oss. Mest från Sverige förstås, på andra plats kommer USA. En svensk låt kan plötsligt bli jättepopulär i Portugal eller Brasilien.


- Det är ju kul, men samtidigt kan man göra bort sig i hela världen, lägger Rickie skämtsamt till.


Senast är Crazy toads aktuella med en låt som handlar om platsen de vuxit upp - Gottsunda. I den medverkar även Gottsunda-sonen Jan Emanuel, i form av utklippta citat från intervjuer.


- Vi hörde med honom och han sa att det var okej, att vi fick ta vilka citat vi ville och att det bara är att köra på, säger Rickie.


Låten är som en ögonblicksbild eller berättelse om hur det var när Rickie och Berndt själva växte upp i Gottsunda. Att göra ett politiskt statement är inte syftet, men förhoppningsvis kan låten väcka positiva känslor hos andra.


- Om något är det en låt vi hoppas att gottsundabor eller andra som bor i utsatta områden blir glada av att höra, och känner att man kan sträcka på ryggen, säger Rickie.

- Det är väldigt fina människor som bor där, jag har de bästa vännerna från Gottsunda. Många som jag hänger ihop med även idag, säger Rickie.


När medlemmarna i Crazy toads inte gör musik lever de “vanliga” liv med allt vad det innebär. Musikskapandet tar mycket tid, men så länge idéerna och intresset finns kvar lär det komma mer musik från duon.


- Vi är inga utbildade musiker, vi har inte hållit på med det så mycket men kör på så gott det går. Och jag är rätt nöjd och stolt över våra låtar som vi har fått till, säger Rickie. Vår främsta ambition är att göra folk glada.


32 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page