top of page

”Det är tur att det kan vända!”


Yvonne Svärd är 68 år och DJ. “Man är ju inte purung, det tycker de är häftigt”– DJ Yvonne närmar sig 70 och vågar nu släppa loss


Den som bor i Uppsala kommer förmodligen förr eller senare att höra talas om DJ Yvonne. Yvonne Svärd är 68-åringen som varit diskjockey i över tjugo år. Redan när hon började dj:a som fyrtioåring väckte det reaktioner.


- Då var det alldeles nytt att vara DJ. De tyckte att det där var kul – att det skulle vara kärringar som spelade, säger Yvonne.


Första gången bakom båset var det nervöst. Stället hade problem med att få tag på en DJ och Yvonne hade lovat att ställa upp. Hennes son mixade fyra skivor med tjugo låtar på varje och efter spelningen var hon fast.


- Det var bara “mera, mera, jag vill spela”, berättar Yvonne.


Genom åren har samlingen skivor växt. Idag har hon över 900 skivor med alla möjliga musikstilar. Varannan helg hittar man henne bakom båset på Le Parc. Till en början var det framförallt jämnåriga som letade sig dit. Men några år före corona sänktes medelåldern i publiken, när det började dyka upp studenter på lördagarna.


- Många av de äldre var väldigt irriterade när ungdomarna började komma, berättar Yvonne. För att de stod i en ring och tog upp dansgolvet.


- Men nu har de lärt sig de också – att ungdomarna är så himla trevliga. När de kommer in här blir det ett lyft i lokalen, säger Yvonne.


Nu trängs människor i alla åldrar på dansgolvet, och det händer att de unga bjuder upp de äldre. Stämningen är fantastisk, menar Yvonne.


- Det här beror mycket på ungdomarna. Det är inte som att ungdomarna petar bort de äldre, tvärtom, säger hon.


Yvonnes väninna berättade om gången då hon fick ompröva sina fördomar. Hon skulle gå på toaletten, och där det stod fem unga killar före i kön.


- Och alla släppte förbi henne. Hon sa “jag vart så himla snopen”, berättar Yvonne.


Under valborgshelgen förra året blev hon inbjuden till att spela på Uplands nation. Inför spelningen köpte hon en kermitgrön kostym som skulle visa sig bli minst lika populär som hennes musik.


- De ville köpa den, berättar Yvonne. Det var en kille från Göteborg som sa “kan jag inte få köpa den här utav dig?”


Spelningen på valborg blev ett favoritminne.


- Det var jättemycket folk, de stod som packade sillar i lokalen.


I år är hon inbjuden att spela på Uplands igen. Denna gång uppgraderad till stora salen, som kommer att vara proppad med dansglada studenter.


- Jag älskar dem, de är så trevliga. Ungdomarna hade i princip kunnat vara mina barnbarn, säger Yvonne.


Genom dj-karriären har hon träffat många människor hon förmodligen inte hade stött på annars. En sådan är en kille som alltid sjunger på dansgolvet, både högt och bra.


- Jag har sagt till honom att han ska få sjunga på min begravning, säger hon.


I en ålder, där många tänker att livets bästa ligger bakom, ser Yvonne fram emot vad som komma skall.


- Man tycker att pensionärer säger att “vi är bara pensionärer, oss är det ingen som bryr sig om”. Men jag får ju världens uppvaktning på min ålders höst här, det är jättekul.


Yvonne avslutar med orden.


- Om jag tittar på mig själv som yngre, då hade jag aldrig ställt mig här. Då var jag blyg, säger Yvonne. Det är tur att det kan vända.


Comments


bottom of page