top of page
1.png

Blog Post

  • Writer's pictureVille Löfving

HappyLife är ett vinnande koncept

Updated: Mar 16


Sedan sex år utser ICA-gruppen i Sverige varje år två pristagare i tävlingen Årets lokala hjälte – en i vuxenkategorin och en i ungdomskategorin. Tanken är att vinnarna ska bidra till en positiv utveckling i samhället. I år är den 22-årige uppsalabon Muhib Lafta en av de fem finalisterna i ungdomskategorin. Juryn hade hundratals nominerade att välja bland och Muhib är väldigt glad.

– Vi ska vara lokala förebilder och jag är stolt över den nomineringen. Känns fantastiskt roligt att alltfler människor tror på vår ide bakom HappyLife och ser det utbredda behovet i samhället som vi försöker att fylla.


Redan under gymnasietiden kände eskilstunakillen Muhib Lafta att det var företagare han ville bli. Först tänkte han bara skaffa sig en allmänbildning – och sedan drygt fyra år läser han juridik i Uppsala, samtidigt som han driver flera företag. – Juridiken är en bra bas för mig, berättar Muhib, men företagandet är framtiden. Jag äger Juridicas, som hjälper arbetsgivare och studenter att hitta varandra och jag driver Juridik åt alla. Det är en gratis juridisk rådgivningstjänst, främst för de i socialt utsatta områden.


Det som tar upp störst del av Muhibs tid – förutom studierna – är dock en annan satsning. Den kallar han HappyLife Community och den handlar om att föra samman studenter med äldre personer, som är i behov av socialt umgänge. Idén uppkom när en vän till honom, som arbetar i hemtjänsten, berättade om den stressiga jobbtillvaron som innebar minimal tid att umgås med de äldre. Allt handlade om att städa och handla och sedan skynda till nästa.

– Och där satt den gamla personen sedan ensam kvar, säger Muhib. Var tredje person över 65 år upplever ensamhet som ett problem, vilket är väldigt oroväckande.


Sagt och gjort, för ungefär ett halvår sedan bestämde sig Muhib, tillsammans med två vänner – Elis och Alexander, för att göra något åt saken. Eftersom han bor i Uppsala var det naturligt att starta här och gensvaret blev enormt. Redan vid lanseringen av projektet anmälde sig cirka 35 stycken studenter som intresserade och idag har han ett tiotal anställda. Hur umgänget ska läggas upp och vilken student som ska träffa vilken äldre bestämmer man tillsammans och det är alltid den äldre som står i fokus. Muhib tror att han hittat ett vinnande koncept.

– Studenter i Uppsala kan också sakna ett socialt sammanhang och de äldre är ofta ensamma. På det här sättet knyts de samman.


Det handlar inte om att konkurrera med till exempel hemtjänsten eller andra som hjälper de äldre med praktiska göromål utan snarare om att vara ett nödvändigt komplement. Att sätta lite guldkant på tillvaron och att vara lyhörd för olika önskemål. Varje besök är två timmar långt, men flexibiliteten är stor. Det mesta är upp till den äldre, som ju betalar för tjänsten. Muhib berättar att det förekommer olika alternativ när det gäller betalningen.

– Hittills får man betala per timma, men med RUT-avdrag blir det inte dyrt. Snart kommer det även att finnas möjlighet till sponsring, då olika företag visat intresse för att vara med.


Viktigt är också att involvera anhöriga till de som anlitar HappyLife. Om man önskar, skickar studenten en kort resumé eller hälsning efter varje besök hos ”mormor eller morfar”, så att allt känns tryggt och till belåtenhet. Den student som inte gör sitt jobb bra byter man förstås ut.

– Den äldre bestämmer och vill man till exempel inte blanda in några anhöriga gör man inte det. Ibland är det dock de som betalar för tjänsten och kanske av den anledningen vill få ett besked efter varje besök.


Om projektet fortsätter att vara framgångsrikt är tanken att fler studenter ska involveras, fler äldre ska erbjudas servicen och att man även ska sprida idén i resten av landet. Hittills har Muhibs hemstad Eskilstuna varit på tapeten, liksom Västerås. För Muhib finns dock inga gränser.

– Jag tror det här behövs också utanför Sveriges gränser. Ensamheten bland äldre är säkert lika stor i de andra nordiska länderna.


När Muhib tagit sin examen nästa år hoppas han kunna arbeta heltid med HappyLife. Behovet är enormt och planerna är stora.

– Och att bli nominerad till Årets lokala hjälte, som en av fem i hela Sverige, ger en jättebra känsla för framtiden, avslutar han.


Om du som läser det här blir intresserad av att delta i HappyLife, antingen som student eller äldre, eller om du känner någon annan som är nyfiken – hör av dig direkt till Muhib. Hans telefonnummer är 072 849 07 80.


19 views0 comments
bottom of page