top of page

Barnmorska och feelgoodförfattare– Vill skildra livet på BB bakom kulisserna


– Jag fick idén att skriva en bok under min första föräldraledighet för några år sedan. Ett blogginlägg inspirerade mig och jag satte igång. Det roligaste jag gjort!


Det är mitten av mars och full vinter utanför fönstret. Jennifer Berglund, 31 år och barnmorska i Uppsala, kommer in på Ofvandahls konditori och slår sig ner för att berätta.


– Hade aldrig tänkt tanken att själv skriva, säger Jennifer. Trots att jag läst massor i mitt liv.


Hennes senaste roman heter ”Min tid är du” och handlar om 37-åriga Klara som arbetar som barnmorska. Hon letar efter kärleken och boken är en feelgoodroman som utspelar sig i sjukhusmiljö. Ett klassiskt grepp, men enligt Jennifer är det viktigt att skilda de verkliga villkoren för barnmorskor. Det är en yrkesgrupp som ofta diskuteras, stressen är stor, många slutar och missnöjet är stort. Jennifers kände att hon, med sin egen erfarenhet, ville berätta hur det verkligen förhåller sig.


– Det är ett fantastiskt yrke, säger Jennifer. Att få vara med under människors största ögonblick, men det är också väldigt stressigt. Vi är för få helt enkelt.


Jennifer beskriver situationen på BB och förlossningen som en ond cirkel, där förhållandena för de som jobbar måste förbättras samtidigt som allt fler säger upp sig. Hon tror inte att lönen är det stora problemet utan snarare stressen på arbetsplatsen.


– Det är en slags paradox som råder, och jag försöker beskriva den. Min bok om Klara slutar dock hoppfullt, det är viktigt att veta.


Den nu aktuella romanen är Jennifers fjärde, som också finns som ljudbok. Den första, ”Klimatsmart och fullständigt förvirrad” skrev hon som ett inlägg i diskussionerna kring miljöanpassningen vi alla förväntas göra. Hon kände själv att intresset för klimatet kan ta sig bisarra uttryck, då man istället för att tänka på helheten och ta stora beslut om bostäder, resor, hela framtiden, kan ägna oss åt tankar kring vilken tandtråd som är den rätta.


– Jag kunde fundera kring vilken sytråd som byxorna var sydda med istället för att låta bli att köpa nya byxor överhuvdtaget.


Den andra boken av Jennifer är en ungdomsroman och den tredje en uppföljning av den första. Om boken om barnmorskan Klara i Uppsala får en fortsättning vet inte Jennifer. Den har varit lika rolig att skriva som de tidigare, men kanske handlar nästa bok om något helt annat. Att det blir fler böcker vet hon dock med säkerhet.


– Jag älskar att skriva. Ibland skriver fingrarna fortare än hjärnan tänker, men ofta planerar jag kapitel för kapitel och har en klar plan.


Just nu arbetar Jennifer 50 procent som barnmorska, på BB för de som får stanna lite längre på sjukhuset efter förlossningen, och 50 procent som författare. Med två små barn hemma är det ibland svårt att hitta skrivtid, men tack vare bra hörlurar och ett litet rum som hon kan stänga till brukar det fungera. Hennes uppmaning till andra är att våga prova.

– Det är inte så svårt! Har man något man vill berätta och gillar att skriva, är det bara att sätta igång. Det går att läsa sig till hur man gör och med hjälp av lektörer blir man bättre och bättre. Jag har fått en del refuseringar, men inte gett mig. Det här är det roligaste som finns.

留言


bottom of page