top of page

Årets PT inspireras av drivna och snälla människor

Jill Sköldinger är Årets PT. Efter att hon fick ta emot priset Guldhjärtat på Fitnessfestivalen har många hört av sig för att gratulera. “Och så är det jättemånga som vill börja träna”, säger Jill.


“Jag är fan stolt över det här”


I flera år har Uppsalaprofilen Jill Sköldinger varit en av de nominerade i Guldhjärtat, priset för outtalade träningshjältar i Sverige. I år var det tillslut hon som kammade hem flest röster och fick ta emot Fitnessfestivalens pris för Årets PT. 


- Det var starka nominerade, så jag tänkte “äsch”, och trodde att en annan tjej skulle vinna. Men när de läste min nominering så kände jag att det var jag, fast jag blev ändå chockad när de sa mitt namn, berättar Jill.


Sedan sju år tillbaka driver Jill sin egen PT-studio i Uppsala. Som barn fantiserade hon om att bli polis, precis som sin pappa. Istället skulle träningen komma att bli en stor del av hennes liv.


- För tolv år sedan var jag väldigt överviktig. Jag har alltid spelat fotboll och innebandy på ganska höga nivåer och varit duktig. Men så blev jag skadad, och andra saker hände i livet, säger Jill. 


En dag när hon ställde sig på vågen kände hon att det var dags för en förändring. I och med viktnedgången fick Jill ett genuint intresse för träning och valde att utbilda sig till PT.


- Inte för att jag måste gå ner massa i vikt, utan mer för att jag var intresserad av hur det funkar med träningen och kosten. Det var inte för någon annans skull, utan bara för mig, säger Jill.


2019 startade hon sin alldeles egna studio – Jills PT och upptäckte nöjet i att träna andra. 


- Det känns inte ens som att jag går till jobbet, för det är väldigt varierande. Jag har nog känt den känslan i 10 år. Det är därför jag är kvar, säger Jill.


En stor del av jobbet som PT går ut på att peppa och motivera. Men hon har full förståelse för att motivationen kommer och går.

- Ibland är det inte så kul, men det är jävligt skönt när det är gjort, säger Jill.

Är du lika bra på att peppa dig själv?


- Nej, verkligen inte. Jag ringer mamma då, så peppar hon mig. Jag är inte alltid lika positiv. Men om jag får säga det själv så har jag nog en jävla skalle, och den använder jag mycket gentemot mig själv.

Samtidigt som Jill fått ta emot priset som Årets PT, håller studion på att renoveras. Dessutom har teamet utökas och hon har fått tre nya kollegor.


- Jag vill liksom maxa den här PT-studion och skapa något som faktiskt inte finns här i Uppsala, det är vår plan, säger Jill.


I nomineringen som lästes upp på galan beskrivs Jill som en förebild. Själv har hon ingen uttalad förebild, men berättar om en av hennes nyblivna kollegor.


- Han var kanske först och störst i Uppsala som PT. Nu kommer han få hybris om han hör det här, men jag kommer ihåg att jag sa att jag skulle bli den kvinnliga versionen av honom. Och nu är han min kollega, så det känns ju kul.

Framförallt är det en typ av människor som inspirerar henne.


- Drivna och snälla människor. Ingen uppnosig eller översittare, det är jätteviktigt för mig, säger Jill.

Efter priset har hon fått mycket uppmärksamhet och gratulationer. Att prata om sig själv istället för om kost och träning är ovant.


- Men jag har insett att jag är fan stolt över det här, det är jättekul, säger Jill.

bottom of page