top of page

“Äntligen” – bryggsalsagruppen har intar danspaviljongen i sommar


Salsamusik hörs i Stadsträdgården. Bryggsalsagruppen har i vanlig ordning tagit plats på Danspaviljongen. Sedan 2015 har många glada människor dansat tillsammans på bryggan om somrarna.


- Det började med ett kompisgäng som ville dansa och så gjorde de det på bryggan här nedanför. Då uppstod bryggsalsan, berättar Lotta Puls, som är ansvarig för eventet.


Efter det har bryggsalsan fortsatt på dansbanan, och numera på den nya danspaviljongen, där det dessutom finns ett tak.


- Men jag kan säga att folk dansade även när det regnade på den förra dansbanan, det var ett sådant behov helt och hållet, säger Lotta.


Efter en flera års lång paus på grund av pandemin är bryggsalsan tillbaka i sommar. Ett ord förekom ofta under det första tillfället – “äntligen”.


- Det var ordet som dök upp. Många kom fram till mig efteråt. Äntligen börjar vi, säger Lotta.


- Det känns som att folk har längtat efter att kunna göra aktiviteter utomhus, flikar Mauricio Reyes Pradilla in. Det har blivit mer och mer både i Stockholm och i Uppsala.


Dansen på torsdagarna är ett samarbete med Studiefrämjandet och kommer att pågå hela sommaren fram till den 9 september. Flera dj:s kommer att spela och under sju av tillfällena ges möjlighet att prova på salsa, bachata eller rueda. Denna gång leder Johanna och Natalie en salsaklass för nybörjare.


- Vi börjar från helt noll, med höger och vänster fot liksom, säger Johanna Ohlsson. Det kanske var hälften som inte hade dansat salsa förut, säkert många som hade med sig någon kompis. Det är lite så det här eventet är tänkt också,

- Men även om du kommer med en partner får du inte vara med den, säger Lotta och skrattar. Man roterar, förklarar hon.


Johanna själv kom in på latinodansen under en resa till Kuba.


- Jag åkte på en dansresa med Rosa bussarna och hade inte dansat pardans överhuvudtaget innan. Efter det har jag dansat regelbundet, säger Johanna.


Att dansa är det bästa sättet att rensa huvudet och vara i stunden, enligt Johanna.


- Det är det bästa sättet att släppa jobbet och livet i övrigt. Det är kul, man får röra på sig, man får endorfiner. Det ger så himla mycket energi, säger Johanna.


Hon fortsätter.


- Det är ett så himla härligt uttryck också, så lekfullt och kreativt, säger Johanna.


Lotta har dansat sedan 2008, framförallt hemma med vänner.


- Jag är inte någon som har gått på kurserna, jag är mer den här som dansar bara för skojs skull, berättar Lotta.


Målet med bryggsalsan är att människor ska mötas, åldrar och kulturer emellan.


- Jag kan älska när vi möts mellan olika kulturer, vi är ju faktiskt väldigt lika egentligen. Det spelar ingen roll var du kommer ifrån, dansen har samma språk hela tiden, säger Lotta.


Att få ta del av den latinska kulturen har varit berikande för Lotta.


- Jag tror att alla som går här har en längtan till att få ha den här energin som den här kulturen ger, säger Lotta. Det känns emellanåt som att det är en annan publik här, fortsätter Lotta. Människor som är hemma och dansar och ser möjligheten att dansa här.


- Och socialisera, det är jätteviktigt, inflikar Mauritius.


Torsdagarna på med bryggsalsagruppen är gratis och alla är välkomna.

- Från mitt perspektiv måste musik och kultur vara tillgängligt för alla, inte bara för vissa, annars blir det en klassfråga. Vissa kan inte betala en dansakademi, i dagsläget är det inte möjligt för alla. Här kan alla dansa, säger Mauritius.


bottom of page